[...] przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje Gotowanie żywności usuwa z niej bakterie. Ogrzewanie zbóż i roślin strączkowych zmniejsza również niebezpieczny poziom lektyn (absorbujących minerały) i kwasu fitynowego. Jakie jest ryzyko spożywania surowej żywności? Dieta oparta na surowych produktach może być niebezpieczna dla [...]
[...] ma w składzie dodatku cukru. Masło orzechowe to też źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na zdrowie naszego serca, poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wiemy jednak, że orzechów jest wiele, a które z nich będą dla nas najzdrowsze? Masło migdałowe Masło migdałowe jest świetną przekąską [...]
[...] intermittent fasting, zyskuje na popularności nie tylko ze względu na to, że skutecznie wspomaga walkę z tłuszczem. Dodatkowo znacznie poprawia parametry zdrowotne jak poziom lipidów i cukru we krwi. Jak się okazuje, tego typu strategia żywieniowa wspomaga również wydzielanie hormonu wzrostu. Ważne jest, aby post trwał od 10 do około 18 [...]
Dlaczego ćwiczysz lub myślisz o rozpoczęciu treningów? Większość osób podejmuje się aktywności fizycznych, mając przed sobą jakiś cel. Zwykle jest to poprawa sprawności, siły, wyglądu sylwetki, ale najczęściej pada chyba na utratę kilogramów. Wiadomo jednak, że same ćwiczenia nie pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jeśli nie zwrócimy także [...]
[...] sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Wyróżnia się wysokim poziomem manganu (przeciwutleniacz). Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z [...]
[...] Oczywiście nie mamy zamiaru tutaj robić propagandy, że dieta nas truje. Zacznijmy od tego czym jest ta współczesna dieta. Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli? Wysoki poziom sodu w diecie, związany jest z nadciśnieniem i innymi chorobami serca. Niski poziom witaminy D sprzyja powstawaniu zapaleniom stawów i wielu innym problemom. Ponadto [...]
[...] sam wzrost i ciało bardzo szybko się zmienia, ale również układ hormonalny. Dlatego też dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz odpowiedniego poziomu energii, tak aby nie odbiło się to na prawidłowym rozwoju i dojrzewaniu organizmu. Z tego też powodu wśród dzieci i młodzieży szkolnej, nie stosuje się diet z [...]
[...] C i przeciwutleniaczy. Nie są to jednak zatrważające ilości i wszystko też zależy od sposobu uprawy. Jedną z różnic natomiast jest to, że produkty organiczne mają wyższy poziom związków chemicznych zwanych fenolami, które chronią uprawianą żywność przed drapieżnikami. Rośliny muszą wytwarzać więcej takich związków, gdy nie są spryskiwane [...]
[...] Zdecydowanie bezpieczny w stosowaniu, co udowodnione jest w badaniach naukowych. Naturalnie występuje w niektórych owocach (melony, gruszki, winogrona). Nie ma wpływu na poziom glukozy i insuliny w naszej krwi. Ma właściwości antyoksydacyjne chroniąc organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wpływa pozytywnie na ograniczenie rozwoju [...]
[...] aktywna skoncentrowana jest w skórkach i nasionach winogron, jagód. Ww. części owoców wchodzą w skład przecieru, który wykorzystywany jest do fermentacji wina, stąd wysoki poziom resweratrolu w winie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Resweratrol należy do grupy suplementów roślinnych, które nazywane są adaptogenami. Jego [...]
[...] się testy genetyczne, badania krwi sprawdzające przeciwciała i biopsję jelita, w celu oceny stanu zniszczenia kosmków jelitowych. Badania serologiczne z krwi: całkowity poziom IgA tTG w klasie IgA EmA w klasie IgA DGP w klasie IgA Test genetyczny: badanie HLA DQ2 i DQ8 w podjednostkach alfa i beta gen DR4 Podsumowanie Eliminacja glutenu z [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
O ile osoby trenujące podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej zazwyczaj przyzwyczajone są do tego, że trzeba zrezygnować z pewnych form łakoci w diecie, na rzecz bardziej złożonych i niskoprzetworzonych pokarmów, o tyle osoby startujące po raz pierwszy z własną metamorfozą posiadają pewien problem z tym, co wybrać, aby zaspokoić chęć słodkiego [...]
[...] biodostępność jest wysoka, jej wykorzystanie przez organizm człowieka nie sprawia problemów i nie wymaga specjalnych “podkładów” w postaci suplementów, które miałyby za zadanie podnieść jej poziom absorpcji. Korzystając z mimikerów insuliny możemy natomiast wspomóc okresy ładowania węglowodanami, co przyczyni się do większej syntezy glikogenu.
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
Wczesny okres życia dziecka jest idealnym momentem na kształtowanie jego nawyków żywieniowych. Z pewnością łatwiej jest wychować zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko, kiedy również rodzice dokonują właściwych wyborów zarówno w sklepie spożywczym, jak i w kuchni. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu [...]
[...] które codziennie obciążają nasz organizm. 10 coli dziennie przez miesiąc tyle postanowił pić George Prior. https://youtu.be/c3Mb0ujVYsU Co się stało? Już po dwóch tygodniach poziom jego tkanki tłuszczowej wskoczył do 14%, co okazało się 50% wzrostem w stosunku do poziomu początkowego (tak twierdzi w filmie). A waga podskoczyła o niemal 6kg. Po 30 [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]